AnnaLogy

Between the worlds, real and unreal.

K zamyšlení

Recept na epesní domácí Tiramisu

Tento recept jsem dostala před mnoha léty na své návštěvě v severní Itálii od jedné místní obyvatelky a dobré známé. Pokaždé s ním u nás slavím gurmánský úspěch. Na přání těch, co jej vyzkoušeli nebo by jej chtěli vyzkoušet, zveřejňuji tajemství pravého italského Tiramisu. Je to jednoduché, rychlé a více než jedlé, takže kdo chcete, zkuste.

Co potřebujete:

  • 3 vajíčka
  • 6 polévkových lžic cukru krystal
  • 500 gr sýru Mascarpone (vystačíte si i s obyč pomazánkovým máslem).
  • Piškoty, ne dětské, ale ty podlouhlé! (mně stačí dvě balení)
  • Horká káva
  • Hořké kakao na posypání
  • (Máta na ozdobení)

Jak to dělám:

Nejprve u vajíček oddělím bílek a žloutek a bílek ušlehám, budu ho potřebovat později. Žloutek si nachystám do mísy a vsypu k němu cukr a to mixérem rozšlehám tak, až z toho vznikne krém. Následně přimíchám Mascarpone, zase pomixuji. Přidám našlehaný bílek a zase pomixuji. A krém je hotov. (Nelekněte se, že je to trochu řidší, v ledničce se to pak mezi piškoty pěkně rozleží).

Následně si připravím horkou kávu v misce, ve které piškoty jeden po druhém poctivě z obou stran rychle namáčím a pokládám vedle sebe do formy (ideálně hranatá, já mám hřbet vyložený alobalem tak, abych mohla Tiramisu snadno vytáhnout). Kávu si připravuji v menším množství průběžně, neb rychle stydne. Kladli mi na srdce, že káva musí být horká, aby piškot dobře nasál. Zároveň to tam nesmíte nechat moc dlouho, nebo by se vám to nerozblemclo.

Pokládám na dno piškoty namáčené v kávě, zaliji tenkou vrstvou udělaného krému a zas položím piškoty a zas vrstvou krému – podle toho jak mi to vychází. Na závěr položím poslední řadu piškotů (u mě na hřbět jsou obvykle čtyři vrstvy) a poslední várku krému, kterého je trošku víc. To posypu kakaem přes síto a šoupnu do ledničky. Ideální je nechat to přes noc uležet. A druhý den se můžete olizovat :).

A dejte kdyžtak vědět, jak to dopadlo!

2 Comments Recept na epesní domácí Tiramisu

    1. Anička

      Já vím, dává se tam, nicméně ta známá (a věru skvělá kuchařka) to tehdy připravovala takhle. Amaretto do toho nikdy nedávala. Myslím, že těch variant je víc. A i tak to chutná skvěle :) Nicméně asi to někdy vyzkouším.

      Reply

Leave A Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..